MINDEN, AMIT A FOGFEHÉRÍTÉSRŐL ÉRDEMES TUDNI – 1.rész

 In Kategória nélküli

Világunkban megnövekedett az igény a fehér, ragyogó mosolyra. Egyre többen szeretnék
fogfehérítéssel helyreállítani a fogak eredeti színét, vagy még az eredetinél is világosabb
árnyalatot elérni. Egy szép, fehér mosoly fiatalít, egészséget sugároz, hozzájárul az ápolt
megjelenéshez, és nem utolsó sorban magabiztosságot ad, erősíti az önbizalmat.


Mi adja a fog színét?


A fog eredeti, illetve elsötétedett árnyalatát a zománc, illetve a dentin anyagába beépülő
pigmentrészecskék, azaz egészen kis méretű festékmolekulák okozzák. Még egyetlen fog
felszínén is felfedezhetünk különböző árnyalatokat, ennek oka, hogy a fog szerkezetén belül
változó a zománc és a dentin elhelyezkedése és vastagsága. Egy szájon belül sem egyezik a
fogszín, a szemfogak általában sötétebbek. Idősebb korban általánosságban tapasztalható,
hogy a fogak sötétebbek, sárgább árnyalatúakká válnak. Ennek oka, hogy az évek alatt
változik a zománc-dentin arány. Az életkor előrehaladtával, természetes folyamatként a
zománc elvékonyodik, a dentin egyre sötétebb lesz.


A fogak elszíneződésének számos oka lehet, beszélhetünk külső és belső elszíneződésekről.


Külső elszíneződések
A külső elszíneződések hátterében az egyéni táplálkozási, illetve életvezetési szokások állnak,
valamint a szájhigiéné is befolyásolja a lerakódó lepedék tekintetében. Táplálkozás terén az
erősen színező ételek (pl. curry, paradicsom, szójaszósz), élvezeti cikkek közül a dohányzás,
kávé, tea, vörösbor amik felelőssé tehetők a sárgás-barnás elszíneződésekért.


Belső elszíneződések
Belső elszíneződéshez vezethet, ha egy fogat trauma vagy baleset ér, továbbá a fogfejlődési
időszak alatt szedett bizonyos gyógyszerek szedése (pl. antihisztaminok, tetraciklinek). Ide
sorolható az életkor előrehaladtával bekövetkező besárgulás, de a fogászati kezelések kapcsán
létrejövő szürke árnyalat is (pl. amalgám tömés, zománcon áttűnő fémcsap).

Mivel történik a fogfehérítés?


Érdekességképpen: már az ókori rómaiakat is foglalkoztatta a fehérítés gondolata. Akkoriban
őrölt tajtékkőből, borecetből, szódából és hamuból készítettek krémet fogfehérítő célzattal. A
XX. század elején már jelen volt a hidrogén-peroxiddal történő fogfehérítés, ekkor még 30%-
os oldattal.
2012-ben életbe lépett az Európai Unióban egy új jogszabály, amiben 6%-ra maximalizálták a
fogorvosi rendelőkben fogfehérítésre használható hidrogén-peroxid koncentrációját.
A hidrogén-peroxid mellett a karbamid-peroxid is alkalmas fehérítésre. A 16%-os karbamid-
peroxid 5,7%-os erősségű hidrogén-peroxidnak felel meg.

Fontos tudnivalók a fogfehérítéssel kapcsolatban

  • Fogfehérítés kizárólag egészséges fogíny és fogak esetén alkalmazható. Adott esetben a fehérítést megelőzően szükség lehet szájhigiénés kezelésre, szuvas fogak töméssel való ellátására.
  • Minimális érzékenység előfordulhat a kezelés alatt, illetve után. Ez teljesen normális, 1-3 nap alatt megszűnnek a kellemetlen tünetek.
  • A rendelőkön kívül vásárolható fehérítő termékek csupán 0,1% hidrogén-peroxid tartalommal rendelkeznek, melyek hatékonysága ezáltal jelentősen elmarad a professzionális fogfehérítő anyagokétól.
  • Interneten terjedő házi „fogfehérítő” módszerek pl. citromlé és szódabikarbóna keveréke kifejezetten ártalmas a fogazatnak!
  • Várandósság, illetve szoptatás ideje alatt nem végezhető fogfehérítés.
  • Fogfehérítést követően első pár napban különösen kerülendő az erősen színező ételek-italok fogyasztása (pl. cékla, kávé, vörösbor) és a dohányzás is. Emellett javasolt fogzománcvédő krém (pl. Tooth Mousse) alkalmazása, mely ásványi anyagok visszapótlásával jótékony hatással van a zománc szerkezetére és így a hosszútávú színmegtartásban is nagy szerepe van.
Recent Posts