Gnatológia – Van megoldás az állkapocs ízületi problémákra!

 In Kategória nélküli

A gnatológia a fogászat azon területe, mely az állkapocs ízület (más néven temporomandibuláris ízület) helyzetével, működésével, rendellenességeivel, illetve ezek kezelésével foglalkozik. Felmérések szerint az emberek közel háromnegyede érintett valamilyen állkapocsízületi rendellenességben. Ugyanakkor az érintettek közül csak mindennegyedik van ennek tudatában.

Milyen tünetek észlelése esetén forduljunk fogorvosunkhoz, gyanakodva állkapocsízületi problémára?

Számos tünet van, amely magától értetődő: kiugró, kattogó, recsegő-ropogó állkapocs, bruxizmus (éjjeli szorítás, fogcsikorgatás) vagy éppen szájzár. Továbbá állkapocsízületi rendellenességet jelezhet még a folyamatosan fennálló, visszatérő nyaki és vállövi fájdalom, gerincproblémák, fejfájás, fülzúgás, alvászavar, valamint a fogak lekopása, letöredezése is.

Nem is gondolnánk, milyen bonyolult, összetett „rendszer” ez az ízület, ami alapvető funkcióink ellátásához elengedhetetlen (étkezés, beszéd). Az optimális működése nagy mértékben a fogazaton múlik: a felső és alsó fogsor illeszkedésén. Akár egy rendellenes helyzetű fog (pl. bölcsességfog), de akár egy nem megfelelő pótlás is okozhat már minimális eltérést, gátolva ezzel az ízület nyugalmi állapotba való kerülését. Hétköznapi példával élve, a fogaskerék helyes működését akadályozza már egyetlenegy hiányzó, kitört fog is. Az ízület rossz pozíciója esetén a rágóizmok sem tudnak megfelelően működni, ami fogcsikorgatásban, fogszorításban mutatkozik meg. A folyamatos szorítás pedig hosszú távon a fogak elkopásához, letöredezéséhez, illetve a fognyaki részeken a zománc kitöredezéséhez vezet, amelynekköszönhetően fognyaki érzékenység léphet fel.

Mi a megoldás?

Fogaink védelme érdekében éjszakai fogvédő sínt alkalmazhatunk, de fontos tudni, hogy ez nem alkalmas a probléma valódi okának megszüntetésére. Az állkapocsízület működési egyensúlyának visszaállításához komplex gnatológiai kezelésre van szükség. A fogorvos alapos vizsgálatot követően személyre szabott terápiás tervet készít. Nem ritka, hogy a teljes rehabilitáció más szakemberek közreműködésével érhető el pl. manuálterapeuta, gyógytornász, logopédus. Egy gnatológiai kezelés több hónapig eltarthat, ugyanakkor a panaszok megszüntetése által szembetűnő életminőség javulást hoz.

Mindezek mellett az éjszakai bruxizmus hátterében állhat a mai felgyorsult világ és az ezzel járó mindennapi stressz. Ennek ellensúlyozása érdekében javasoljuk a rendszeres aktív és passzív kikapcsolódásra való odafigyelést. Amennyiben a panaszai továbbra is fennállnak, várjuk jelentkezését fogászatunkon.

Recent Posts