Kivehető és rögzített fogpótlások bemutatási röviden

 In Fogpótlás

Foghiány esetén két különböző fogpótlás közül választhatunk: kivehető és rögzített. Mind a két alternatívának megvannak az előnyei és hátrányai, melyeket a döntés meghozatala előtt mérlegelni szükséges. Ebben a bejegyzésben szeretnénk bemutatni röviden a fogpótlási lehetőségeket, de természetesen szakorvosaink személyes konzultáció alkalmával részletesebb felvilágosítást adnak, valamint segítenek pácienseinknek a döntéshozatalban.

Kivehető fogpótlások

Kivehető fogpótlások közé tartoznak a részleges, valamint a teljes kivehető fogpótlások. Részleges fogpótlás alkalmazására akkor van lehetőség, amennyiben a páciensnek vannak még saját fogai. Teljes kivehető fogpótlást akkor lehet alkalmazni, ha a fogsorban már nincsenek természetes fogak.

Előnyei

  • A kivehető fogsorok egyszerűen eltávolíthatóak, ezáltal könnyen tisztíthatóak. Alacsonyabb költségekkel jár, lényegesen olcsóbb, mint az implantációval történő fogpótlás.
  • Aránylag gyorsan elkészíthetőek.
  • Sérülés esetén javításuk könnyű.

Hátrányai

  • Stabilitásuk lényegesen elmarad az implantátumra felépített fogművekétől.
  • Fix pótlásokkal szemben nagyobb területet foglalnak el a szájban (pl. szájpadlás egy részét befedik).
  • Az első időszakban a pácienseknek időbe telik hozzászokni a kivehető fogpótlásokhoz.

Rögzített fogpótlások

A rögzített fogpótlások stabilabb és tartósabb megoldást kínálnak. Ide tartoznak az implantátumokon, azaz az állcsontba ültetett műgyökereken rögzülő fogpótlások. A rögzített fogpótlás másik típusa a hídpótlás, melyek a szomszédos fogakra támaszkodnak, ezzel biztosítva a stabil rágófunkciót.

Előnyei

Rendkívül stabilak, ennek köszönhetően az étkezés komfortosabb, könnyebb. A páciens számára a természetes fogak érzetét biztosítja a hozzászokási időszakot követően.
Egy precízen, megfelelően elkészített fogpótlás gondos karbantartás és jó szájhigiéne mellett évtizedekig megőrizheti funkcióját, ezáltal hosszú távú és tartós megoldás.

Esztétikailag tökéletes eredmény érhető el a rögzített fogpótlások terén. Mind az implantátumok, mind a hidak természetesen illeszkednek a fogívbe, ezáltal külső szem számára észrevehetetlen, hogy nem természetes fogról van szó.
Kiemelve az implantációval történő fogpótlás előnyét: Megőrizhető a szomszédos fogak egészsége. Míg a hídpótlás készítése során elkerülhetetlen a pillérfogak lecsiszolással történő előkészítése, erre a folyamatra nincs szükség implantátum beültetése esetén.

Hátrányai

Nagyobb anyagi ráfordítást igényel.
Implantátumokhoz és hidakhoz kapcsolódó kezelések időigényesek, többszöri megjelenés szükséges. Implantáció esetén gyógyulási idővel is számolni kell.

A rögzített és kivehető fogpótlások közötti döntés számos tényezőtől függ. Ide tartozik az anyagi lehetőség, a ráfordítható időkeret, az esztétika, valamint az egyéni kényelem fontossága. Az optimális és tartós megoldás érdekében érdemes alaposan mérlegelni a lehetőségeket és szakemberrel konzultálni. A fogorvos személyre szabott tanácsot adhat, mely segít abban, hogy a legjobb döntés születhessen meg a fogpótlással kapcsolatban.

Recent Posts